lauantai 29. kesäkuuta 2013

Kiviaidan kunnostusta, kasvimaa, säilöntää

 Meidän tontin reunalla kulkee vanha kiviaita. Koko aita on sen verran päässyt puskittumaan vuosien ja vuosikymmenten saatossa, että se on ollut lähes täysin piilossa. Olen koittanut napsitella puskaa pienemmäksi muutaman kerran, mutta se on tuntunut tosi isolta ja turhauttavalta hommalta. Nyt päätettiin hellejakson kunniaksi, että aletaan yhdessä repiä kasvustoa irti ja kunnostamaan kiviaitaa. Hommaa on ollutkin! Puskien juuret on tietysti kivien väleissä, ja melkoista repimistä ja kivien siirtelyä on saanut tehdä, että alueen on saanut puhtaaksi.
Tästä kuvasta saattaa hiukan nähdä miten puskittunut alue on ollut, vaikka en hokannut ottaa ennen kuvaa.. Nurmikko aidan edessä on tummana puskien varsista ja juurista, ja katajan alaosa on hyvin toispuoleinen, koska aitauksen päällä tätä puolta on varjostanut puskat. Loppuosasta on jo katkottu puskat, mutta juuria ei ole vielä revitty kivien välistä. Kiviä kasataan varmaan vielä päälle hiukan.


Kasvimaa on ollut menestys! Jännitettiin tuleeko siitä mitään, kun on vasta nyt käännetty, mutta lampaanpehku joka käännettiin pohjalle on tehnyt hyvää, ja kasvit kasvavat hienosti.

 Nyt kasvimaa on tämän näköinen
Perunat laitettiin myöhemmin, herne, persilja, tilli, salaatti, sipulit ja porkkanat kasvavat hienosti. Takana rehottaa öljyhamppu, josta kuivaan teetä. Tarkoitus on myös katsoa, saisiko hampusta siemeniä. Nyt ollaan hampunsiemenet ostettu ekokaupasta.

Eilen aamulenkillä söin metsästä ensimmäiset mustikat! Kohta alkaa marjakausi. Olen kuivattanut nyt yrteistä piharatamoa, nokkosta, voikukkaa, apilaa, horsmaa ja vadelmaa, sekä pakastanut kuusenkerkkiä ja ratamoa. Marjojen tultua pitää tehdä hilloja ja pakastaa muutenkin, sekä kuivata marjoja ja sieniä. Tämä on ensimmäinen vuosi, kun olen kunnolla päässyt mukaan säilömispuuhiin ja ruuan kasvattamiseen. Tuntuu että ennen on sekä tämä talo tuntunut vielä vieraalta, että ollut keväällä niin paljon muuta, että olen myöhästynyt kaikesta. Ensivuodelle on jo suunnitelmia, ja niitty syrjemältä on kertaalleen käännetty lampaanpehkun kanssa, sinne tulee meidän juuresmaa.

Heinätalkoot on taas nurkan takana, elämä pihassa rehottaa kasvien ja pikkueläinten muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti